Hoewel kwallen vrij groot zijn, behoren ze toch tot het plankton. Door het samentrekken van hun klokvormig lichaam kunnen ze zich verplaatsen, maar hun gracieuze bewegingen zijn te zwak om de zeestromingen te trotseren. Toch zijn het niet allemaal lieverdjes!
Blauwe haarkwal
Aan de onderrand van de hoed bevinden zich immers lange of kortere tentakels, bezet met netelcellen. Als kleine diertjes en visjes tegen die netelcellen opbotsen, schieten er microscopisch kleine harpoentjes uit. Die injecteren een verlammend gif in de prooi en staan de kwal toe zijn buit met zijn vangarmen naar de mondopening te brengen.Zitten kwallen in de lift?
Soms lijkt het alsof er een invasie van kwallen is aan onze kust. Massaal spoelen ze dan aan op het strand, ten gevolge sterke onderstromingen waar ze niet tegenop kunnen. In de lente zijn het oorkwallen. die herken je aan de vier witroze oorvormige geslachtsklieren die door de hoed heen schemeren. Oorkwallen zijn totaal ongevaarlijk voor mensen, in tegenstelling tot de blauwe haarkwal die iets later, in juni, aanspoelt. Deze soort veroorzaakt sterke irritaties en pijn. De fraaie kampaskwal dankt dan weer haar naam aan de typische bruine 'windroos'-tekening. Deze ongevaarlijke soort spoelt gewoonlijk in augustus aan. In het najaar kun je tenslotte massaal zeepaddestoelen aantreffen. Deze blauwgekleurde, ongevaarlijke kwallen kunnen wel één meter groot worden.
Uit studies blijkt inmiddels dat kwallen ook in de Noordzee in de lift zitten. Oorzaak: de opwarming van het klimaat en de overbevissing. Veel vissoorten voeden zich immers met de larven en met jonge kwallen, en/of eten hetzelfde voedsel als onze blubbervrienden. Hoe minder vissen, hoe meer kwallen...
Kompaskwal
Geen opmerkingen:
Een reactie posten